Wyszukiwarka artykułów
Autor
Tytuł
Słowa kluczowe
numer
Index copernicus Index copernicus
43,15 pkt
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 w siatkówce i praktyce medycznej – blaski i cienie

prof. dr hab. n. med. Jerzy Z. Nowak

Streszczenie
Kwasy tłuszczowe to związki o różnorodnej budowie chemicznej i wielu istotnych funkcjach biologicznych. Na szczególną uwagę, z punktu widzenia profilaktyki i leczenia chorób cywilizacyjnych, zasługują kwasy omega-3 i omega-6, których obecność jest niezbędna do funkcjonowania organizmu ludzkiego. Wymagają one jednak stałego uzupełniania z zewnątrz, zwłaszcza kwasy omega-3, ze względu na niewystarczającą ich syntezę w ustroju. W pracy przedstawiona zostanie charakterystyka strukturalna tych związków, ze szczególnym uwzględnieniem funkcjonalnego znaczenia obecności bądź nieobecności wiązań podwójnych w określonym miejscu łańcucha węglowego kwasu tłuszczowego, stanowiącego o ich nienasyconej bądź nasyconej naturze.
Przedmiotem szczególnej analizy będzie kwas dokozaheksaenowy (DHA) – wielonienasycony kwas tłuszczowy, który jest niezbędnym elementem budulcowym i funkcjonalnym w ośrodkowym układzie nerwowym, w tym w siatkówce, a zwłaszcza w fotoreceptorach. Niedostatek DHA może przyczyniać się do rozmaitych dysfunkcji błonowych i komórkowych, z możliwym rozwojem procesu zapalnego i neurodegeneracji. Z drugiej strony, DHA posiadający w swojej strukturze 6 wiązań podwójnych jest szczególnie podatny – zwłaszcza w sytuacji niedostatecznej ochrony antyoksydacyjnej – na utlenianie i generację wolnych rodników tlenowych, a także strukturalną defragmentację i tworzenie immunogennych koniugatów z białkiem.
Analiza możliwych zalet i wad związanych z suplementacją kwasami tłuszczowymi omega-3 (dieta, farmaceutyki) wskazuje na przewagę tych pierwszych, co sugeruje, iż spożywanie pokarmów bądź racjonalne przyjmowanie suplementów bogatych w DHA i EPA może być środkiem profilaktyczno-terapeutycznym w dysfunkcjach i/lub chorobach wielu narządów naszego organizmu, z narządem wzroku włącznie.

Słowa kluczowe: Nienasycone kwasy tłuszczowe, kwasy omega-3, kwas dokozaheksaenowy, DHA, kwas eikozapentaenowy, EPA, znaczenie biologiczne, suplementacja.
Pobierz pdf:
POWRÓT