Zespół suchego oka, bardzo uciążliwy dla pacjentów,jest częstym problemem okulistycznym. Stanowi on przyczynę ponad 25% wszystkich wizyt w gabinecie okulistycznym. Udowodniono, że suche oko ściśle wiążesię z dysfunkcją gruczołów Meiboma, która, według szacunków, występuje nawet u ok. 50% pacjentów.Zespół suchego oka powstający na tle dysfunkcji gruczołów Meiboma jest związany ze zbyt szybkim parowaniem warstwy wodnej filmu łzowego na skutek zmniejszenia stężenia fosfolipidów w filmie łzowym. Dotyczy to głównie osób w wieku starszym. Naskutek poprawy warunków życia, opieki zdrowotneji świadomości w zakresie zdrowego trybu życia, długość życia stale rośnie, więc przybywa osób starszych w populacji.
Około 30. roku życia następuje stopniowe zmniejszanie produkcji łez. Z tego powodu zespół suchego oka dotyka także ludzi młodych, szczególnie tych pracujących z monitorami komputerów i w klimatyzowanych pomieszczeniach. Fakt ten powoduje, że istnieje stale aktualna potrzeba poszukiwania nowych, bezpiecznych i efektywnych metod terapii suchego oka.
W pracy omówiono najnowsze doniesienia dotyczące suplementacji diety, która może mieć korzystny wpływ na redukcję objawów suchego oka. Szczególną uwagę zwrócono na suplementację z użyciem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
W ostatnim czasie pojawiły się doniesienia na temat korzystnego wpływu kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które, stosowane jako suplementy diety, mogą być pomocne w leczeniu zespołu suchego oka. Udowodniono, że kwasy tłuszczowe omega-3 suplementowane w diecie mogą hamować reakcje zapalne w organizmie.