Cukrzyca stanowi ważny problem społeczny. Badania epidemiologiczne dotyczące zapadalności na cukrzycę typu 1 i 2 na świecie wykazują ciągły wzrost liczby zachorowań. Retionopatia cukrzycowa jest uznawana za główną przyczynę powstawania nowych przypadków ślepoty w krajach uprzemysłowionych i średniozamożnych. Ze względu na stały wzrost liczby osób cierpiących z powodu powikłań cukrzycy ważne jest ustalenie wszystkich możliwych metod prewencyjnych. Liczne badania kliniczne potwierdzają, że aktywność fizyczna oraz odpowiednia dieta stanowią istotny czynnik zmniejszający ryzyko występowania cukrzycy.
Na podstawie badań klinicznych stwierdzono, że dieta śródziemnomorska może służyć jako modelowa w prewencji chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy. Podstawą postępowania jest utrzymanie prawidłowej masy ciała, ograniczenie tłuszczów zwierzęcych, soli, zwiększenie spożycia warzyw i owoców oraz produktów pełnoziarnistych. Zamiast tłuszczów pochodzenia zwierzęcego należy stosować tłuszcze roślinne oraz jeść ryby.
Produkty wykorzystywane w diecie śródziemnomorskiej są korzystne w łagodzeniu stanu zapalnego i stresu oksydacyjnego oraz w zmniejszaniu insuli-nooporności i sekrecji, patogennych czynników w cu krzycy i retinopatii cukrzycowej. Wiele warzyw, owoców i nasion takich, jak: zboża i rośliny strączkowe, zawiera minerały, polifenole i inne fitochemikalia, które zwalczają stres oksydacyjny, stany zapalne i oporność na insulinę. W rzeczywistości wysokie spożycie owoców i warzyw bogatych we flawo-noidy wiąże się z niższym ryzykiem retinopatii cukrzycowej.